Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Részletek a NE ÁRTS! című könyvből

 

ne-arts-.jpg

A Lóbarátok Etikai Irányelveinek kilenc pontja:

  1. Aki lóval foglalkozik, felelősséget vállal a rábízott élőlényért.
  2. A ló tartása annak természetes igényeihez kell, hogy igazodjon.
  3. A ló fizikai és mentális egészsége a használattól függetlenül elsőbbséget kell, hogy élvezzen.
  4. Minden lovat egyenlőnek kell tekinteni, fajtától, nemétől, életkorától, tenyésztésbeli, szabadidőbeli és sporthasználatától függetlenül.
  5. A ló, a ló igényeinek, és a vele való foglalkozásnak az ismerete kultúrtörténeti érték. Ez vonatkozik a megőrzésére és a tanítására, valamint a következő generációk számára történő átadásra.
  6. A lóval való foglalkozásnak személyiségformáló hatása van, ami különösen a fiatalok esetén bír nagy jelentőséggel.
  7. A lóval együtt sportoló ember számára, és a rábízott ló számára kiképzés szükséges. Minden kiképzés célja a ló és a lovas közötti legnagyobb harmónia elérése.
  8. Mind a teljesítménysportban, mind a lovaglásban, a fogathajtó sportban és a lovastornában a lovat adottságainak, teljesítőképességének és teljesítőkészségének megfelelően kell használni.  A ló teljesítőképességének gyógyszeres befolyásolását, illetve a nem lóközpontú kiképzési módszerek alkalmazását el kell utasítani és büntetni kell.
  9. Az ember felelőssége a rábízott ló életének végén sem szűnik meg. Mindig a ló érdekeit szem előtt tartva kell felelősséget vállalni a lóért.

A szerző és a kiadó számára teljesen érthetetlen, hogy a lovakkal foglalkozók az etikai irányelveket miért nem veszik számításba. Valószínűleg ez egyszerűen csak tudatlanságból ered. Remélhetőleg a könyv hozzásegíti az olvasót a felismeréshez és a jobb cselekedetek gyakorlásához.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Köszönetnyilvánítás és bátorítás

 

A világ olyan, amilyen – nem megváltani szeretném. Ezen a Földön mindannyian felelősek vagyunk ezért a „mesterműért”.

Mindenki előtt megemelem a kalapom, aki elég bátor arra, hogy felálljon, ne sodródjon a tömeggel, „hangos” legyen, és rámutasson a visszás helyzetekre, mindenekelőtt akkor, ha megoldási javaslata is van. Ez a könyv kiutat mutat. Egyszerűen csak időre, és a ló iránti szeretetre van szükség.

A lovak nem tudnak beszélni fájdalmaikról – képzeljék csak el, milyen hangzavar lenne a versenyek melegítő pályáin, ha ezek a csodálatos teremtmények a kéz durva befolyása miatt kiabálhatnának...

Gerd Heuschmann ezt megteszi értük! Nyíltan kimondja véleményét, amikor sok oldalon keresztül a fő áramlási irány ellen beszél.

Köszönöm Gerd Heuschmann-nak, és mindenkinek, aki nem hallgatag módon szemléli, sőt még el is fordul, amikor a lovat kiabálni „látják”. A szemek mindent elárulnak...

Ezért Önt is megkérem, hogy tegye szóvá, ha nem képes végignézni, amit az Ön által is látogatott lovardákban vagy versenyen, illetve egyéb olyan helyen megél, ahol lóval foglalkozik. Vagy biztassa azokat, akik a helyes módszert követve dolgoznak lovukkal, hogy többet járjanak nyilvános helyekre. Sok olyan lovast ismerek, akik jó kiképzőket keresnek, de mindhiába.

Támogassa azokat a törekvéseket, amik a klasszikus lovaglókultúra értékeit tűzték ki zászlajukra... Egyszer valamikor megtérülnek azok a fáradságos munkák, amik tiszta szívből azon vannak, hogy a lovak a rendezvényeken újra „ragyogjanak”.

Felelősek vagyunk azért, hogy a lovaknak visszaadjuk méltóságukat.


2006. szeptember 01. Schondorf am Ammersee


Isabella Sonntag,
www.wu-wei-verlag.com