Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr.Strasser féle Természetes körmölés

   

Nagy Zsuzsi összefoglalója a Dr.Strasser féle Természetes körmölésről,  elméleti oktatáson  Natalija Aleksandrovától hallottak alapján.

 

Natalija Aleksandrova : A Straßer - féle módszer

Tudnivalók az anatómiailag helyes körmölésről!
 

Lópata- és ápolás: A helyes körülmények

Alapvető igény a folyamatos mozgás. 5000 év háziasítás során nagymértékben romlott a lovak egészsége az emberi beavatkozás, a mesterséges körülmények miatt. 1984-94 köz a hasznosítási értékét elvesztett lovaknak 46,8-55,9%- a mozgásszervi problémában szenved.

Németországi statisztika szerint 1993-95 között a beteg lovak 83% sánta volt. Így veszítik el hasznosítási értéküket. Ebből eredően 1994-ben 600,000 lóból csupán 14,000 élte meg a 30-40 éves kort. A lovak mozgásszervi megbetegedései miatt magas az elhalálozás.

Natalija 30 éve tanulmányozza a lovakat. Jelenleg a német országi pata rehabilitációs klinikán dolgozik. Tanulmányozta a vadlovakat és összehasonlította a háziasított lovakkal. Arra a következtetésre jutott, hogy a lovak genetikája a tenyésztés során mit sem változott, láb szerkezetük anatómiai sajátosságai és biológiai szükségleteik teljes mértékben megegyeznek.

Csupán a környezet változott.

A természetben folyamatosan és lassan változik a hőmérséklet. A lovaknak a hőszabályozása tökéletes: a.)bőr , b.) szőrzet, c.) szőr mozgatása, d.)artériák/tágulás-összehúzódás.

A hűtés általában nagyobb probléma, mint a fűtés. Nagy a veszély, ha az izzadt ló a meleg istállóban túlhűti magát. A ló anyagcseréje akkor tökéletes, ha folyamatosan mozog. Az erőltetett igénybevétel és a természetellenes istállózás mellett biztosítani kell a megfelelő, folyamatos mozgást.

Életmód

A lovak a természetben mindig társasában élnek. Idegrendszerük ennek megfelelően alkalmazkodott. Ménesi tartásban működik kellő képen az agykéreg és az anyagcsere. Így a megfelelő agyi és testi aktivitással biztosítható számukra az egészség.

Táplálkozás

A természetben rendkívül változatos az élelemforrás. Nyáron nagyobb az élelem tápanyag ellátottsága, ekkor képes a ló a tápanyagokat télire felhalmozni. Értelemszerűen tavasszal a friss zöld tartalmazza legnagyobb mértékben a hormonhatású anyagokat, mellyel az ivari ciklus beindul. A ló természetes körülmények között naponta átlagosan 18 óra hosszat táplálkozik. Viszonylag kicsi a gyomra, ezért folyamatosan kell ennie. A gyomorsav elválasztás folyamatos. A gyomor és bélcsatorna baktérium flórája úgy képes életben maradni, ha folyamatos a tápanyag ellátottság. Ha a lóval egyszerre nagy adag abrakot etetünk, azt nem képes teljesen megrágni (nedvesítés, roppantás). A szálast tovább rágja. A ló emésztő rendszere a gabonafélék között a zaboz képes legjobban hasznosítani. A különféle tápok az enzimek hiánya miatt nehezen szívódnak fel, így terhelve az emésztő csatornát.

Testtartás

A ló feje a természetben legtöbbet lent van. Izmait legnagyobb mértékben ekkor tudja ellazítani. A mesterségesen fentről (szénarácsból, vályúból) való etetés az egész szervezetére rossz hatással van.

Testsúly

A természetben fokozatosan és folyamatosan változik. Az átlagos testtömeg kg évszaktól függően változik. Ilyen tekintetben a hirtelen súlyváltozás az állat szervezetét nagymértékben megviseli. Viszont az állandóan azonos mértékű takarmányozás sem helyes. Az egészséghez szükséges az évszaktól függő, ingadozó testsúly. A passzív súlyváltozással a lovat a lovas súlya felkészületlenül éri, így a lábaknak nagy terhet kell elviselniük.

A paták és a víz

A természetben a ló patáját naponta éri víz a reggeli harmattal és az itatóhelynél. A szaru így tudja rugalmasságát megtartani.

Pihenőhelyek

A természetben a ló nyílt helyen marad. Nem húzódik barlangokba és egyéb zárt helyre. Ez megfigyelhető a legelőn tartott állatok esetében is, például amikor esik az eső. Mivel a szaru fehérjékből áll, istállózott, mesterséges körülmények között az ammónia pusztítja a patát. A patazsír gátolja a folyadék felszívódását.

Pata és talaj

A ló patája patkolás esetén a talajjal nem érintkezik. Ruházat és védő felszerelések a természetben nincsenek, kivéve a sár. Lábvédelem: pl. fásli a lábszáron. A lábtő izületig izmok nem találhatók. Bőr, ín és erek találhatók rajta. Az erek átmérője nyugalmi helyzetben kicsi. A munka előtti fáslizás nincs rá hatással, azonban amikor mozog, a fáslizás következtében az erek hirtelen nem tudnak kitágulni, így a pata vérellátása elégtelenné válik. A szívtől kiinduló artériák saját izmokkal, hogy a perifériás keringést elősegítsék. A vénáknak ezzel ellentétben nincs izomzatuk. Így, ha elszorítjuk, megszűnik benne a keringés. Ezért a vénák feldagadnak, visszeressé válnak. Mivel közel vannak a hajlító szalagoknál a csontokhoz, szorításnál még inkább a csontra nyomódnak, így okozva minden lépésnél dörzsölődést. Hosszú távon krónikus izületi és szalag gyulladáshoz vezet. Ezek az eszközök a ló mozgásszervén semmilyen védelmi funkciót nem töltenek be, viszont egészségét nagyban károsítják. Fontos tehát, hogy a ló ne legyen egyedül, folyamatosan mozogjon és táplálkozzon, …stb.

Anatómia

Pata, nyír, párta, csüd, lábszár csontok Súlyos pata deformációnál a belépő erek elzáródhatnak. A pata akkor egészséges, ha kívülről tökéletesen illeszkedő tokja a patacsontnak. Első pata szöge 45°, hátsó 55° , párta felől 30° .A patacsont (kell, hogy) határozza meg a pata formáját. Pata irha: vékony, függőlegesen elhelyezkedő lemezkék. Ez képzi (termeli) a szarut. (Mint az emberi körömágy.) A pata anyagcseréje a patairhán a hajszálérhálózatnak köszönhető. A fehérjék ezen keresztül választódnak ki, itt képződik a szaru. A lemezes patairha begyulladhat, ha fehérje dús takarmányt etetünk. A patacsont nem érintkezik a patával, lóg a patán. A laminális levelek tapadása által van felfüggesztve. Ha a patacsont beleesik a patába, akkor a laminális lapok gyulladása miatt válik el a szarutok. Ha a patát nem megfelelő terhelés éri, az a pataporc elcsontosodásához vezethet.


 

Élettan, funkció

A pata nagyon összetett szerv.

 1. Védelem, tapadás

A pata a külső mechanikus hatásoktól véd. Hőszigetel, stabilitást ad. Vastag, kemény, rugalmas, terhelhető anyag. Napi 20-30 km megtételével a növekedéssel együtt kopik. Feladata az állandó hőmérséklet fenntartása. Extrém hidegben a patamechanizmus által több vér kerül a patákba. Többek közt ezért is fontos a folyamatos mozgás. A patafal szöge ad nagy stabilitást a patának mozgásban is. Funkciója hasonló az autógumi bordázatához.

 1. Rázkódás, elnyelés

Ugrásból érkezve az első pata több, mint 1 Tonna súlyt visel el. Energia átalakítás alapelve = Az energia átalakul (patamechanizmus) Visszafordítható rugalmas deformáció = Nő a mellék… … a súrlódás által. Rezgés elnyelő mechanizmus a csontok általi mozgástól. A szarutok kitágulása maga a patamechanizmus. Lengéscsillapítás: a csöves szerkezet összenyomódik, az irha patát tartó lemezes szerkezete nyúlik. Olyan, mit a teherautó laprugója. Az egészséges lábcsontok ívet írnak le. Kitágul a szarutok, amikor terheli. A patafal és a csont között olyankor több a hely és a patairha lemezei megnyúlnak. Talajfogáskor az energia nagy része kitágítja a szarutokot, így hő termelődik. Az ütési energiát meg kell állítani, hogy a sérülések elkerülhetők legyenek: nem szabad patkolni! A szarutok patamechanizmusának energiaelnyelő képessége 80% . Patkolt ló esetében a rezgéscsillapítás 80%-a elveszik. Íg aszfalton háromszoros rázkódás éri a csontokat. (Christopher C. Pollitt pata szakértő lassított felvételei. Könyv: Color Atlas of the Horse's Foot ) Helyes pataformával akár 1-1 cm-t is tágulhat a pata. Patkolásnál nem helyes a szegeket csak előre felütni. A mechanizmus hátulról indul, nem előröl. A patafal csövecskéinek összehúzódása: a fal nem tömör, hanem függőlegesen lefutó csövecskékből áll. Csak akkor tud működni, ha puha és rugalmas. Energia elvezetés: a patairha csont és patafal között hővé alakítja az energiát. A pata akkor rugalmas, ha nincs rajta patkó és nedves. Patkolással az ízületekre terhelődik az energia.

 1. A szívet támogató keringető rendszer

A ló testéhez képest szíve kicsi, ezért fontos, hogy a szív munkájának 60%-át a paták vegyék át. a visszeres keringésben csak a patamechanizmus segít, mert izmok nincsenek a ló lábszárában és visszereiben. Amikor ránehezedik, megteli vérrel, ha felemeli, kimegy belőle a vér. Ha patkó vagy fásli van rajta, az a ló szívét és izületeit nagymértékben terheli.

 1. Az anyagcsere hulladék fehérjéinek kiválasztása

Patairha, mit kiválasztó szerv. A szervezet számára felesleges hulladék fehérjéket alakítja szaruvá. Kiválasztó funkciója azonos mértékű a máj és vese funkciójával. Ha ez a mechanizmus felborul pl. patkolástól, szabálytalan pataforma alakul ki, mert a kiválasztó szerv funkcióját nem tudja ellátni, sérül. Ennek következtében a máj és a vesék túlterhelté válnak, túlzott mértékű toxinok termelődnek, melytől a szervezet a bőrön keresztül próbál megszabadulni.

Patkolás

A keringés/kiválasztás romlik, majd megszűnik. Patkót a középkor óta használnak. Amikor hegyre kezdtek istállókat építeni és kis helyen tartani a lovakat, ezzel egy időben kezdtek patkolni. A gyenge keringés miatt nem fejlődik jó minőségű szaru. Az istállóban a saját végtermékében áll, ettől a pata rohad. Így a lovak használhatósága a kemény talajon drasztikusan csökkent. A patkolás egy látványos és gyors látszatmegoldás volt.

Tehát patkolásra nincs szükség! Ha eleve rossza ló patája, a patkolás lassíthatja a pata romlását.

 1. A patkó nem engedi a patafal kopását, nem tud nőni, így nyomáspontok keletkeznek. Félre nő a pata, de patkóval nem tudja egyenesre koptatni.

 2. Vibráció: 800Hrz rezgés a fémben -> káros elváltozás a patában. = Reinald szindróma. Mozgásszervi problémák (pl.mint a légkalapácstól a bányászok) izületek, szalagok folyamatos irritációjához, a porcok elcsontosodásához vezet.

 3. Patamechanizmus gátlás: 80%-kal csökken a rázkódáselnyelő képesség. Fontos! A sarok ér először a talajra!

 4. Erős talajfogásnál a patacsont rányomódik a szarutok talpi részére. Gátlódik a normális működés, továbbá keringési elégtelenséghez is vezet és a szívet is nagymértékben terheli. Csökken a szövetek és a vér hőmérséklete, romlik a sejt anyagcsere, localis oxigén hiányt okozva. Ödémák jelennek meg, bedagad a csüd és a lábszár. Sejt-és szövetelhaláshoz vezet, kevesebb, gyengébb szaru fejlődik, a kiválasztó szervek túlterhelődnek, szív, máj, vese és bőr problémák jelennek meg. A fixált patát folyamatos, természetellenes terhelés éri.

 5. Természetellenes súlytöbblet a lábvégeken. A ló lába kerék küllőhöz hasonlóan működik. A patkó súlya centrifugális hatásokat hoz létre, természetellenes terhelést téve az ízületekre, szalagokra. „Néhány gramm a patán lehet, egy kg a vállon.”

 6. Megváltoztatja a természetes talajfogást és mozgást. A gördülést megszűnteti, nem a sarok fog először talajt, a pata elveszti rugalmasságát. Gátolja az idegműködést. Meghúzza, megrántja az ízületeket. Elveszti az érzékelés képességét. Ha leveszik a patkót, az idegek újra stimulálva erősebb ingert közvetítenek. A patkolt láb puha talajon túlzottan tapad, keményen csúszik. Pont fordítva, mint patkó nélkül. A pata beszűkül, bezáródik, megszűnik a keringés, így alakul ki a pata-és nyírrothadás, stb… Pl.: túlnőtt szügy, megemelkedett far: első sarkak fájnak, a súly a hátsó lábakon van. Merev és meredek váll, hátra tartott fül, befelé forduló tekintet, túl izmos szügy.

A ló a természetben naponta 20 órát képes teljes ellazulással állni./Stay apparatus – összetett rendszeren keresztül működik/. Ez az állapot maga a tehermentesített egyensúlyi állapot. Ha a sarkak fájdalmasak, nem tud pihenni, mivel az izmokat folyamatosan feszíti. Ezért nem tud hízni. Az így túlterhelt izomzattal tönkre megy a ló teste. Túl magas sarok és rövid hegyfal esetében még fájdalmasabb, mert beszűkül a sarok és a nyír.

 1. Szögek negatív hatása

Fizikai sérülés a patafalban. A fehér vonal kiszárad, megtörik a hőszigetelés, mert a fémen keresztül bejut a hideg, csökken a hőmérséklet, lassul az anyagcsere. A láb és pata fejlődése gátlódik az anyagcsere folyamatok lassulása, megszűnése miatt.

FONTOS! A csontozat 7 éves korig növekszik! A helytelen használat következtében a ló patája életfogytig tartó beszűkülést okoz, mert nem fejlődik megfelelően (helyesen) a patacsont. Olyan nincs, hogy ORTOPÉD PATKOLÁS! Gyógyuláshoz vérkeringésre van szükség! Patkolással csökken a keringés!


 

Az élettanilag helyes körmölés alapjai

Természetes tartási körülmények között általában nem elegendő a mozgás, így nem tud a köröm eléggé kopni. A pata kopását körmöléssel szimulálni kell. Normál esetben a pata folyamatosan kopik és formálódik. Minél ritkábban körmölünk, annál több probléma léphet fel. Az egyedi pataforma követése (körmölése) nem eredményez természetes formát. A pata túlnő, a talp lapos lesz, a sarok megemelkedik, megjelenik a nyírbarázda.

Cél: a természetes, élettanilag helyes forma fenntartása. Akkor jó, ha a patamechanizmus maximálisan funkcionál. A patacsont a talajjal párhuzamos kell legyen. A szarutoknak követnie kell a patacsont ívét! (hegyfalon 45-50°és 55-60°, saroknál 30°)

 1. Alapvető feltételek

 • Naponta áztatni a patát vagy az itató környékét elárasztani

 • Naponta minimum 20 km mozgást biztosítani (legelőn kevesebb is elég)

 • Ha nem rugalmas, nincs patamechanizmus

 • A sarok nem szaladhat be a pata alá

 • A nyírbarázda nem jó! Egyenletes, íves lejtés a pata faltól a nyírig

 • Az ívnek ki kell tudnia egyenesedni, amikor a ló rálép

 • Ha a sarok túl kemény, tömör, nem tud tágulni

 • A sarok egy magasságban kell legyen a nyírral

 • A pata fal egységes, sima, nem gyűrűs

A pata terhelésmentes állapotban kissé homorú, terhelés közben egyenes, illetve a talajjal párhuzamos.

Átmenet helyreállítás esetén

A ló a patkója levételét követően sántít. A patkót nem szabad vissza rakni! Nem jó a lába, mert patkolva volt, de nem azért sánta, mert kényes a talpa, hanem mert korábban nem volt megfelelő keringés a patájában, illetve az idegeket hosszú ingermentesség után újra érik ingerek. Abban az esetben, ha sokáig volt a ló lábán patkó, hosszú és nehéz az átmenet, lassú a gyógyulás. Patológiás elváltozás esetén akár 2-3 év is lehet. Ez esetben a lóra sokáig nem lehet ráülni, illetve terhelni. Amikor a ló patája visszakapja természetes formáját, az átállás az érzékeny idegek és a megváltozott testtartás következtében a mozgás könnyedebbé válása időt vesz igénybe. Minden probléma a gyógyulási folyamatot tükrözi.


 

Ha a szaru rossz minőségű

Patkolás után patkó nélkül rossz minőségű szarun kell a lónak járnia, amíg lenő az egészséges szaru és helyre nem áll a megfelelő keringés. Évekkel ezelőtti traumák esetén más testrész válhat érzékennyé, mert a lábadozás/gyógyulás változással jár. Ha nagyon rossz állapotban van a pata, egyesével is le lehet venni a patkót. A hirtelen felszabaduló méreganyagok így nem okoznak mérgezést.

Tályog: (az elhalt szövet felszívódása)

Körmölés után kialakulhat, de az jó jel, mert azt jelenti, hogy a gyógyulási folyamatok beindultak. Intenzív tályog = intenzív gyógyulás. Távozását természetes úton segíti az almaecetes áztatás és a sok mosás. Felnyitni semmiképp nem szabad! Tályogos lovat TILOS pihentetni!!! (A természetben sem pihennek) A krónikus elváltozások miatt rejtve maradt sérülések jönnek elő.

Abban az esetben, ha a pata túlnő, ugyan olyan hatása van, mintha patkolva lett volna. Zárja, szűkíti, merevvé teszi. Ez az állapot viszont egyedenként változó lehet.


 

Folyamatos mozgatással, lehetőleg egyenetlen, kavicsos talajon kell edzeni a lovat. Ha a talp ingerelve van, ekkor képes egészséges szaru fejlődni. A pata formáját nagyban befolyásolja a talaj szerkezete, típusa. Homokos talajon terül a pata, így könnyebben alakulhat ki lábbetegség, míg köves talajon szabályosan fejlődik.

Patkolt ló esetében átmenetet képezhet extrém köves talajon a patacipő használata.


 

Kérdések – válaszok:

 1. Fajta, típus befolyásolja a csontok kifejlődését? Nem, egyedi eltérés nem lehet.

 2. Gyors, lassú ló típusoknál eltérő a pata formája? Nem.


 


 

/ Könyv: A lifetime of soundness a necessary evil? Who’s afraid of founder

Honlap: H.Straßer Hiltrud www.thenakedhoof.com.au

www.academialiberti.de

www.hufklinik.de

Natalija Aleksandrova: farookh@latnev.lv

 

Természetes Gyógykörmölés Magyarországon

A Lovak Útján Natural Horsemanship Közösség szervezésében Magyarországra érkezik Natalija Aleksandrova gyógykörmös, aki Németországban az Európai Lóélettani Intézetben szerezte meg az iskola legmagasabb végzettségét, hitelesített és hivatalos gyógykörmös szakember, több éves gyakorlati tapasztalattal.

A Strasser által kialakított pataforma a természetben vadon élő lovak pataformáját követi. A patát a lovak egyik legfontosabb szervének tekinti aminek állapota nagy h...
atással van a ló teljes szervezetére és egészségére.

A körmölés mellé szervesen tartozik egy holisztikus szemléletű természetes lótartás, ami teljes mértékben a ló szervezeti igényeihez igazodik.

A Strasser-módszer segítségével nagyon jó hatásfokkal gyógyitani lehet krónikus sántaságot, patahenger problémákat, patairha gyulladásban szenvedő lovakat, sok esetben meg lehet menteni már vágóra ítélt lovak életét.

A mostani program egy hosszabb képzés első bevezető kurzusa,amely során mindenki elsajátíthatja a saját egészséges patájú lovának fenntartó körmölését.
 
Újabb kezdő csoport indulása várhatóan, 2013. őszén.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Laikusokat és szakembereket egyaránt.
Érdeklődni lehet:
Dohány Mónika: 0620/334-2381
Szilágyi Ferenc Gergely: 0670/429-2478