Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A LOVAK TÖBBET ÉRDEMELNEK

Kedves Látogató!

mgy-szorolap.jpg

   A következő webcímre kattintva www.mgy.hu el jutsz annak az embernek az oldalára, akinél meg találtam mindazt, amit évek óta kutattam és kerestem (sajnos eddig rossz helyen).

felszereles-nelkul.jpgfelszereles-nelkul2.jpg

   Őt Mészáros Gyulának hívják, és neki köszönhetem hogy amit eddig mások el vettek tőlem, azt általa visszakaphattam. Visszaadta azt a hitet és meggyőződést, hogy igenis van ember és ló között olyan kapcsolat, ami első látásra és érzésre megmagyarázhatatlan és felfoghatatlan. Ő egy rendkívül közvetlen, szeretettel teli ember, akinek meggyőződésem szerint életcélja hogy a tudását minél több embernek át adja és ez által minél több lónak az élete olyan legyen amilyennek lennie kell. LÓSZERŰ!

   ...de talán győződjön meg mindenki saját maga erről. Arra biztatok mindenkit, látogasson el Gyulának az oldalára és ha úgy érzitek hogy meg mozdult bennetek valami, szívesen segítek vele fel venni a kapcsolatot, vagy akár személyesen is találkozhattok vele itt, kis városunkban Kiskunfélegyházán. Időnként el jön hozzám és tanít engem. Tanít arra, amit másoktól nem kaptam meg. .....hogyan érhetem el azt, hogy a lovam mindennél jobban velem akarjon lenni!!!!!!!!.......és ez a kulcs minden probléma megoldásához...........

Gyula kedvenc mottója:

  Én és a Diákjaim a "légyre" gyúrunk! 

Kétféle képpen lehet a lovakhoz állni: 

1. A lovak érzékenységét kihasználva
2. A lovak fájdalomtűrő képességét kihasználva

   Az első irányzat megegyezik a klasszikus irányzattal, amelynek során a lovak egyre érzékenyebbé, könnyedebbé vállnak. A kommunikáció abban a régióban történik, ami miatt a legyet sem bírja lovunk elviselni. Ez az út lovainknak mindenképp élvezetesebb!

    A második irányzat, amiatt látszik működőképesnek, mert itt is elmennek a lovak A pontból B pontba. VISZONT: nem olyan széles mosollyal! Ezt alkalmazzák a az üléseikkel szorító, lovaikat folyamatosan combozó, sarkantyúzó, erős támaszkodással lovagló lovasok!  Miért működik ez is látszólag? Mert a lónak érzékenységével megegyezően magas lehet a fájdalomküszöbe. Ezért lehetséges, hogy durva nyílt sérülésekkel is tovább tudnak legelészni lovaink! Sajnos! Mert ezért lehetséges őket durván lovagolni. Továbbá hozzáértő érzékenyítés helyett, hozzá nem értő érzéketlenítés, tompítás eredménye ez az állapot, ami már nem tud javulni! 

Ezt támasztja alá egyik klasszikus lovas mester is az alábbiakkal:
Antoine De La Baume Pluvinel - Ellene volt az erőszaknak 

...Legfontosabb szempont, hogy sose vegyük el lovunk kedvét, amellyel elveszíthetjük
természetes énjét is! Ez olyan, mint amikor az illatozó gyümölcs, ha egyszer elveszíti illatát, akkor végleg elveszíti azt!... 

Ezért mondom mindig, hogy:
"A Diákjaimmal mi mindig a légyre gyúrúnk!"

 

"A lovak álma" :

 

http://www.youtube.com/watch?v=DPyxGcn1W4o

 

...gondolom mindenki érteni fogja... :

 

http://www.youtube.com/watch?v=HHLSQ1YILEo&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Tza7HB7NQYI

 

Néhány idézet olyan lovasoktól, akikről elmondható hogy lóközpontú gondolkodásúak:

 

"A lovak képezhetők megfelelő kommunikációval, megértéssel és pszichológiával; szemben félelemkeltéssel, megalázással, mechanizálással és durvasággal!"

"A lóközpontú olyan módja a lovakkal való foglalkozásnak - így a lovaglásnak is - amely teljes mértékben, csak és kizárólag a ló faji sajátosságain, viselkedési sémáin alapszik!"

"A lovakkal való foglalkozás kétféle lehet: Természetes vagy nem!"

"A ló, az ló, függetlenül fajtájától, földrajzi vagy országbeli elhelyeződésétől. Mindenhol és mindig ugyanazok a faji sajátosságok fogják jellemezni, bárhol és bárki emberfia nyúljon hozzá és kezdjen el foglalkozni vele! Így tehát mi csak az előbbiek szem előtt tartásával foglalkozunk velük megfelelően!"

Új nyelvezet és szavak a lóval foglalkozás körében avagy „Betörés” helyett "Elindítás"

A működő durvaság, szemben a hatékonyabb ló központú gondolkodással

"Ha mostantól csak eszerint a ló központú módszer szerint kommunikálok a lovakkal, akkor sem tudom jóvátenni az összes bűnömet, amelyet a lovakkal szemben eddigi életem során elkövettem!"

"Elég sok rosszat tettem a lovakkal, azelőtt ami előtt még nem ismertem, hogy lehet másképp is. Úgyhogy én már tettem annyi rosszat, hogy maguknak már nincs rá szüksége. Kifejezetten, ha ezután csak így állnak lovaikhoz!"

A lóközpontú ember jellemzői:

Bárhol legyenek, bármit is tegyenek a szóban forgó személyek, néhány nagyon fontos közös jellemzőjük van, amelyet talán közös nevezőnek vagy közös ismertetőjelnek is nevezhetünk, amelyen keresztül könnyen megismerhetők:
- a ló áll a központban,
- a lóból indulnak ki,
- a legjobb megoldást akarják alkalmazni, amelyik a legjobb a ló számára,
- mindig a ló „mondja” meg számukra, hogy mit tegyen az ember, és nem az ember találja ki a lótól függetlenül, hogy mit csináljon a lovával,
- határozottan, néha érzelemtől túlfűtötten állnak ki a lovak jogaiért és a lovakért egyáltalán,
- a lovakkal szembeni méltatlan viselkedés esetén, nem késlekednek a ló védelmében szembeszállni az emberrel,
- érző és érzékeny emberek,
- alázatosak,
- állandóan a ló és az ember közötti kapcsolat javításán, fejlesztésén, finomításán dolgoznak,
- a lovak érdekében állandóan készek a tanulásra,
- munkájuk sikerességének értékmérője kizárólag a ló „boldogsága”, nem a kupák és szalagok,
- annyi időt adnak lovuknak, amennyi szükséges,
- a ló mindig helyesen cselekszik és a lónak mindig, igaza van a szemükben!

„A lovat az ember annak érdekében kívánja lovagolni, hogy kiaknázza azt a mozgást, könnyedséget, amit a ló lovas nélkül, a szabadban képvisel. De ez csak akkor helyes, ha olyan lovat kapunk eredményképpen, amelyik jól érzi magát lovasa alatt. Ezt, pedig valamennyien felismerik, akik látják a lovat lovasa alatt!”

„Legfontosabb szempont, hogy sose vegyük el lovunk kedvét, amellyel elveszíthetjük természetes énjét is! Ez olyan, mint amikor az illatozó gyümölcs, ha egyszer elveszíti illatát, akkor végleg elveszíti azt!”

„A gyönyörű, ízléses és kifinomult ló kiképzés, a ló természet adta adottságaira kívánja a munkát alapozni és nem természetellenesen módosítani azt. A ló kiképzésének irányában és sebességében csak a Természet lehet irányadónk és nem az elérni kívánt szélsőségek.”

„A ló csak azt tudja, hogy mi történt. Viszont azt nem tudja, hogy az helyes vagy sem.” „Amennyiben egy lovat valamire megkérsz és azt nem hajtja végre, akkor mi arra tanítottuk meg őt. Pedig nem ezt akartuk!”

 
„A félelemnek oka van! A félelem nem más, mint józanész eltérő köntösben. A félelem a kontroláló képesség hiányának felismerése, amely megszűnik amint a személy képessé válik a helyzetet kontrolálni . Emiatt kell onnan kezdeni mindent, ahol még képesek vagyunk kontrolálni egy helyzetet és onnan építkezzünk!”


„Legyen az én ötletem a lovam ötlete!”


„Azt akarom, hogy a lovak tudják, hogy élet és önvédelmi ösztöneiket megtarthatják és mégis engedelmeskedhetnek kéréseinknek!”

„A ló mindig tudtunkra adja, hogy mit kell vele csinálnunk, ha úgy próbálunk látni, értelmezni és érezni, mint ahogy ők tesznek!”


„ A lónak okot kell adjunk arra, hogy megváltozzon”

„A lovaglás egy olyan művészet, amely egy élethossznyi kihívást jelent!”

„Folyamatosan képesnek kell lenni a változtatásra! Legyen szó lóról vagy emberről!”

"A lovak azt szeretnék, hogy mindent tudjunk velük kapcsolatban, mielőtt oda lépünk hozzájuk!"

 Hál Isten, a lovak legnagyobb örömére a HELYESEBB hozzáállás fénye évről évre több és több emberhez jut el a világ valamennyi kontinensének országaiban.